Wanneer ben ik weer de oude na een narcose?

“ Mijn buurvrouw is pas onder narcose geweest en daarna kreeg ze toegenomen haaruitval en werd ze snel grijs. Kan dat?”

Anesthesie is tegenwoordig zeer veilig en wordt zelfs door oude patiënten en patiënten met meerdere aandoeningen goed verdragen. Maar direct na een narcose is de patiënt niet meteen “de oude”. Bij het bijkomen uit de anesthesie zien we soms onrust, labiele emoties en prikkelbaarheid. Dat is meestal goed op te vangen of te behandelen en is vaak van korte duur. Op de dag na de ingreep horen we nogal eens klachten van spierpijn, keelpijn, vermoeidheid, hoofdpijn of duizeligheid, naast natuurlijk napijn. Dat kan overigens ook optreden bij patiënten die helemaal geen narcose hebben ondergaan maar die onder een andere vorm van verdoving zijn geopereerd waarbij slechts een deel van het lichaam verdoofd is geweest. Dat noemen we “regionale anesthesie”.

Daarbij moet je je realiseren dat de patiënt niet alleen een algehele of plaatselijke verdoving heeft ondergaan maar ook een operatie. Een operatie heeft ook zijn na-effecten: het lichaam reageert op de ingreep en stelt herstel- en genezingsprocessen in werking. Die processen worden vaak door veranderende hormonen gestuurd die het normale welbevinden van de patiënt tijdelijk negatief kunnen beïnvloeden. Meestal gaan die verschijnselen na korte tijd weer weg.

Handige links

Oudere mensen zijn nogal eens bang dat ze “dement” worden na een narcose. Soms zien we bij oudere mensen een periode direct na de ingreep waarin ze verward kunnen zijn. We noemen dat een delier. De anesthesioloog heeft veel mogelijkheden om zo’n delier te voorkómen en snel te behandelen.

Langdurige en niet omkeerbare geheugen- en concentratiestoornissen zijn geen kenmerk van de hedendaagse anesthesie. Wel kan een ingrijpende operatie met de daarbij behorende anesthesie een moment zijn waarop een al sluimerend proces van geestelijke achteruitgang duidelijker naar voren komt. Veel ziekenhuizen hebben tegenwoordig een polikliniek ouderengeneeskunde.