Naar een poli anesthesiologie ter bevordering van gezondheid

Tijdige betrokkenheid anesthesiologisch team

De preoperatieve screening wordt uitgebreid naar een poli anesthesiologie. In plaats van pas enkele weken voorafgaand aan de ingreep, wordt het anesthesiologisch team al in dit beginstadium betrokken. Deze vroege betrokkenheid zorgt voor:

  • Verbetering van de gezamenlijke besluitvorming, omdat de patiënt tijdig met het anesthesiologisch team spreekt over de afwegingen tussen enerzijds de risico’s van de operatie en de anesthesie, en anderzijds het verwachte effect van de ingreep. Het vraagt een vroegtijdige gezamenlijke inspanning van anesthesioloog, chirurg en patiënt om samen beslissen over zinnige zorg te stimuleren.
  • Voldoende tijd voor verbetering van de gezondheidstoestand vóór de operatie en daarmee verbetering van het postoperatieve herstel. Door de gezondheid voorafgaand aan de operatie te verbeteren, verhoogt de patiënt de veerkracht die nodig is voor vlot en voorspoedig herstel. In aanloop naar de operatie kan de patiënt onder begeleiding een aantal aanpassingen in onder meer leefstijl doorvoeren. Denk aan stoppen met roken en alcohol, meer beweging, aanpak van bloedarmoede en het verbeteren van de voedingstoestand.
  • Meer ruimte voor postoperatieve planning, bijvoorbeeld voor het maken van een pijnbehandelplan en het inplannen van intensieve postoperatieve zorg op een Post Anesthesia Care Unit (PACU) of IC.

Pijnbehandelplan voorafgaand aan de operatie

Onderdeel van een tijdige preoperatieve voorbereiding is het maken van een pijnbehandelplan. Effectieve pijnstilling bevordert het herstel
na de operatie en gaat complicaties tegen. Het anesthesiologisch team plant vooraf de pijnbehandeling om acute pijn te voorkomen, maar ook ervoor om te zorgen dat er geen chronische pijn ontstaat. Het hele traject voor, tijdens en na de operatie is hierin belangrijk: om risicogroepen te detecteren en te zorgen voor tijdige interventie
na de operatie. Zo wordt voorkomen dat het herstel stagneert. Anesthesiologen moeten, afhankelijk van de risicocategorie van de patiënten, meer op de afdeling aanwezig zijn om samen met chirurgen de postoperatieve zorg te optimaliseren, bijvoorbeeld als het gaat om beleid rond pijnstilling en vochtmanagement. Ook patiënten die onlangs uit het ziekenhuis zijn ontslagen kunnen bij pijnklachten na de operatie terecht bij de poli anesthesiologie. Anesthesioloog-pijnspecialisten zijn nauw betrokken bij deze zorg. Op deze poli zetten anesthesiologen in op effectieve pijnstilling met gepast gebruik van opioïden. Veilig voorschrijven en het monitoren en begeleiden van patiënten maken hier onderdeel van uit. Op de postoperatieve pijnpoli kan zo neuropathische pijn vroegtijdig worden gesignaleerd.

Effectieve pijnstilling met gepast gebruik van opioïden