Zwaardere patiënt, zwaardere normtijd?

Donderdagmiddag 19 mei

Spreker: Jasper Kal

Door technologische interventies, organisatorische ontwikkelingen en veranderende patiëntengroepen is het werk van de anesthesioloog én zijn/haar snijdende collega continu aan het veranderen. Nieuwe zorgactiviteiten ontstaan en oude zorgactiviteiten verdwijnen. Sommige zorgactiviteiten kosten nu minder tijd dan voorheen, andere kosten daarentegen meer tijd.  

De normtijden zijn een maat voor hoeveel tijd een anesthesioloog gemiddeld kwijt is met een zorgactiviteit. Dit is een belangrijke factor voor landelijke benchmarking van anesthesiologen en voor de bepaling van het aantal anesthesiologen in een vakgroep. De normtijden zijn daarmee relevant voor de praktijk van vrijgevestigden, anesthesiologen in dienstverband en anesthesiologen werkzaam in de academische ziekenhuizen. De anesthesiologische normtijden zijn jaren geleden vastgesteld en worden jaarlijks bijgesteld.

In deze sessie nemen twee leden van de beroepsbelangencommissie je mee in wereld van anesthesiologische normtijden. Welke invloed hebben deze normtijden? Krijg je een hogere normtijd voor een complexe patiënt? Passen deze normtijden nog bij de daadwerkelijke inzet van de anesthesioloog in de praktijk? Wat is de impact van normtijden op uw praktijk?