Als anesthesioloog is het essentieel om niet alleen goed voor je patiënten te zorgen, maar ook voor jezelf. Je fysieke en mentale gezondheid vormen de basis voor je vermogen om professioneel te presteren. Onze werkgroep I'M SAFE biedt hiervoor handvatten en ondersteuning.
Een gezond voedingspatroon draagt bij aan betere concentratie, meer energie en een betere weerstand tegen stress. Hier zijn enkele tips:
Fysieke belasting is een belangrijk onderwerp voor anesthesiologen. Het is belangrijkom bewust om te gaan met de lichamelijke belasting die we ervaren, om zowel acute als chronische klachten te voorkomen. Voor meer informatie over dit onderwerp kun je hier vinden.
Met de toenemende vergrijzing onder zorgprofessionals groeit ook de noodzaak tot beleid dat inspeelt op de daarmee gepaard gaande fysieke- en mentale veranderingen. Een belangrijk deel van de senior specialisten geeft aan niet tot hun pensioen aan diensten verwachten te doen, wat pleit voor een flexibel rooster, waarin zij bijvoorbeeld minder nachtdiensten doen. Daarnaast kunnen zij met hun opgedane ervaring als mentor fungeren voor jongere collega’s. Ons inziens moet het doel zijn om ook de senior anesthesiologen op de werkvloer te houden en flexibiliteit bieden waar nodig.
Lees meer over het generatiebeleid in UMC’s en hier meer over het beleid in ziekenhuizen.
De menopauze kan een aanzienlijke invloed hebben op zowel de fysieke- als mentale gezondheid van anesthesiologen. Symptomen zoals opvliegers, vermoeidheid en stemmingswisselingen kunnen invloed hebben op werkprestaties overdag, maar met name op het doen van avond- en nachtdiensten. Het is daarom van belang dat werkgevers en collega’s deze veranderingen erkennen en proactief ondersteuning bieden. Het is daarnaast essentieel om een open gesprek te faciliteren, zodat men zich veilig voelt om de klachten te bespreken. Ten slotte is het wenselijk dat medewerkers toegang hebben tot medische zorg om de juiste behandeling en adviezen te krijgen om met de symptomen om te gaan.
Het combineren van een medische carrière met ouderschap vereist zorgvuldige planning en de juiste ondersteuning. Flexibiliteit speelt hierbij een sleutelrol, bijvoorbeeld door roosters aan te passen rondom de bevalling en het ouderschap. Daarnaast is het belangrijk om goede afspraken te maken over tijdelijke vervanging, zodat de werklast voor het team in de tussentijd beheersbaar blijft. Open communicatie tussen collega’s is essentieel om flexibiliteit mogelijk te maken wanneer dat nodig is. Door onderling af te stemmen en begrip te tonen voor elkaars situatie, ontstaat er ruimte om het werk op een duurzame manier vol te houden, ook na een periode van afwezigheid. Door deze vormen van ondersteuning te bieden, wordt het voor medewerkers makkelijker om zowel hun carrière als ouderschap succesvol te combineren.
Ontdek meer over de Wet arbeid en zorg en de regelingen rondom zwangerschap, bevalling, adoptie en pleegzorg. Daarnaast vind je uitgebreide informatie over de cao voor in het ziekenhuis en UMC’s. Lees hier meer nuttige informatie over de combinatie van zwangerschap en werk.