Werken als anesthesioloog vraagt veel van je, zowel fysiek als mentaal. Onregelmatige diensten, lange werkdagen en een hoge mate van verantwoordelijkheid maken het soms lastig om voldoende rust te nemen of je werk los te laten. Terwijl een goede balans tussen werk en privé juist essentieel is om duurzaam inzetbaar te blijven én met plezier in je vak te staan. Op deze pagina vind je praktische tips, inzichten en hulpmiddelen om vermoeidheid tegen te gaan en een gezonde werk-privébalans te bevorderen.
Als anesthesioloog kan je werk als veeleisend voelen en niet flexibel. Dit is misschien moeilijk te combineren met een gelukkig privéleven. In tegenstelling tot andere beroepen waarbij je vanuit huis je werk kan uitvoeren, vraagt het werk van een anesthesioloog juist om fysieke aanwezigheid en face-to-face tijd met patiënten. Maar hoe kan je nou het beste een gezonde balans vinden tussen je werk en privéleven? Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet.
Plan tijd voor jezelf, vrienden en familie in
Om je tijd zo efficiënt mogelijk te gebruiken, kun je een planning maken nadat je je rooster hebt ontvangen. Zo kun je tijd voor jezelf, maar ook voor vrienden en familie inplannen. Dit helpt dat je na een dienst, kan genieten van je privéleven.
Ontwikkel een betrouwbare en ondersteunende kring
Spreek regelmatig af met goede vrienden en familie. Je kunt dit al ver van tevoren doen, zodat je iets op de planning hebt staan om naar uit te kijken. Het is namelijk belangrijk om deze relaties goed te onderhouden zodat je een betrouwbare kring van steun hebt die je altijd kunnen helpen als er problemen voordoen op het werk hebt.
Zorg goed voor jezelf
Een sociaal leven met nauwe relaties met familie en vrienden zijn enorm belangrijk, maar we moeten niet vergeten om tijd voor jezelf te hebben om bijvoorbeeld iets in te plannen waar je van ontspant en geniet. Denk hierbij aan het kijken van je favoriete serie, het lezen van een goed boek, je sport of iets anders waarvan jij ontspant. Tijd voor jezelf vrijmaken is heel erg belangrijk als je een goede balans wil tussen jouw werk- en privéleven.
Wees aanwezig
Als je aan het werk bent, is het belangrijk dat je je kan focussen op je patiënten en taken. En als je thuis bent is het weer belangrijk dat je je kan focussen op jezelf, vrienden en familie. Probeer dit dus gescheiden te houden en niet continue in je gedachte toch aan werk denken. Wees aanwezig in het moment.
Vermoeidheid is een veel voorkomend probleem onder bijvoorbeeld anesthesiologen na een lange dienst of nachtdienst. De Britse Association of Anaesthetists heeft hier onderzoek na gedaan en concludeerde dat veel anesthesiologen en andere zorgprofessionals na een nachtdienst een verkeersongeluk of bijna-ongeluk hebben meegemaakt tijdens de autorit naar huis. Als I’M SAFE vinden we het belangrijk dat onze gedachten over vermoeidheid na een dienst verandert.
We moeten gezamenlijk het belang van zelfevaluatie van vermoeidheid en het inlassen van rustpauzes respecteren. Dit is cruciaal om de cultuur rond vermoeidheid onder anesthesiologen te veranderen. Lange diensten blijven voor veel anesthesiologen (in opleiding) werkelijkheid, terwijl richtlijnen over rustpauzes inmiddels bestaan, wordt zelfevaluatie van de vermoeidheid en de daarbij behorende risico’s nog niet meegenomen.
We willen daarom dat de houding rondom dit onderwerp onder anesthesiologen verandert. Anesthesiologen moeten goed worden voorgelicht over de voordelen van goede slaapkwaliteit en hoe vermoeidheid kan worden tegengegaan. Dit is belangrijk voor de veiligheid en welzijn van onszelf maar ook voor onze patiënten.
Wij hebben enkele nuttige tips op een rij gezet die je kunnen helpen bij het verbeteren van je slaap:
Ontprikkel je brein:
Temperatuur:
Slaap op een manier die voor jou werkt:
Nachtdiensten kunnen een zware belasting vormen voor de fysieke en mentale gezondheid van anesthesiologen. Het werken tijdens de nacht verstoort het natuurlijke slaapritme, wat kan leiden tot chronische vermoeidheid, concentratieproblemen en een verhoogd risico op medische fouten. Het is belangrijk om als anesthesioloog bewust te zijn van de effecten van nachtdiensten en strategieën toe te passen om de impact ervan te verminderen.
Effecten van nachtdiensten:
Voor je nachtdienst
Zorg voor een goede slaaproutine voordat je nachtdienst begint. Probeer aan het einde van de middag een full cycle nap van +/- 1,5 uur te houden of plan een powernap van 20 minuten voor je aan je nachtdienst begint. Plan je reis naar huis: misschien is er een andere manier om thuis te komen dan met de auto, of kun je kort rusten voordat je in de auto stapt. Veiligheid staat natuurlijk voorop!
Tijdens je nachtdienst
Blijf gehydrateerd en zorg voor gezonde snacks om voldoende energie te hebben tijdens je dienst. Vergroot je blootstelling aan fel licht in niet-klinische omgevingen om wakker te blijven. Neem korte pauzes, stem dit af met je team en neem taken van elkaar over zodat iedereen fit blijft. Een kort dutje van 15-20 minuten kan voordelig zijn, maar langere dutjes kunnen juist vermoeiender werken. Wees extra waakzaam rond 04:00 uur, de tijd waarop je fysiologisch gezien het minst alert bent. Werk samen met je team om bijvoorbeeld berekeningen te controleren en wees je ervan bewust dat vermoeidheid invloed heeft op besluitvorming. Probeer consistent te zijn in je routine tijdens nachtdiensten. Probeer te ontbijten op de tijd die voor jou gebruikelijk is.
Tussen je nachtdienst
Als je thuiskomt van een nachtdienst, is het belangrijk om een kleine snack te nemen of te ontbijten, zodat je niet wakker wordt van honger. Ga vervolgens naar bed om zoveel mogelijk slaap te krijgen. Probeer activiteiten die je slaap kunnen verstoren, zoals pakketbezorging, te vermijden.
Na je nachtdienst
Slaap minimaal 2 of 3 full cycle naps als je thuiskomt en sta dan op. Zo kun je ’s avonds op een normale tijd naar bed en kom je het snelst weer terug in je normale ritme. Om je slaaproutine weer op orde te krijgen, heb je minimaal twee normale nachten met zeven uur slaap nodig.
Overige tips