Wetenschapsdag 2023: Bloody Mess

Ook dit jaar hebben organisatoren de lat weer hoog gelegd. Er staan interessante (internationale) sprekers op het programma die je bijpraten rondom het thema Bloody Mess. Bloedverlies bij grote ingrepen, trauma, en obstetrie, stolling en anemie: al deze onderwerpen, en nog veel meer, komen aan de orde.

Wetenschap en innovatie binnen de anesthesiologie leeft! Naast de keynotes worden abstracts gepresenteerd die actuele klinische en fundamentele wetenschap binnen Nederlandse ziekenhuizen laat zien.

Praat bij met collega’s die net als jij geïnteresseerd zijn in wetenschappelijk onderzoek. Ontdek waar ze mee bezig zijn. Laat je inspireren. Een netwerk is belangrijk als je onderzoek doet of wilt doen. Voor extra diepgang tijdens deze dag is het mogelijk om vragen te stellen tijdens het rondetafelgesprek met de spreker. 

 

Abstracts van de parallelsessies

PARALLEL SESSIES IN SPARK ZAAL 

ABSTRACTS
OCHTEND
10.30 – 11.30
ABSTRACTS
MIDDAG
14.30 - 15.30
M. van Haeren / AMC
K. Gorter / UMCU
C. Bozic / AMC
J. Krumeich / MUMC
P. Simons / LUMC
M.A. van Lemmen / LUMC
L.R. van den Bersselaar / Radboudumc
C.S. Jansen / LUMC


PARALLEL SESSIES IN POLAR ZAAL 

ABSTRACTS
OCHTEND

10.30-11.30

ABSTRACTS
MIDDAG

14.30 - 15.30

L. Streng / ErasmusMC
T. Reniers / St. Antonius
L.M.C. Jacobs / Radboudumc
N.J.B. Waalders / Radboudumc
V. Bijkerk / Radboudumc

B.C. Arends / St. Antonius
T.N.M. Woolley-Hendriks / St Antonius
N. de Mul / UMCU
J. Schuurmans / AUMC AMC

NTvA: uitgave Wetenschapsdag Bloody Mess

De Wetenschapsdag op 29 september in de Jaarbeurs in Utrecht staat in het teken van bloedverlies, coagulopathie, hemostase en anemie. Uiteraard komt ook ander mooi onderzoek van eigen bodem aan bod. In deze editie van het NTvA vind je de door de jury geselecteerde abstracts terug. Ook belangrijke andere abstracts zijn gemakkelijk online op te roepen door de QR-code onderaan de abstracts te scannen.

Buiten de abstracts staan bloedverlies en de gevolgen daarvan centraal in dit nummer: de redactieraad heeft twee toepasselijke artikelen geselecteerd in wetenschap samengevat, de casus illustreert de soms verstrekkende gevolgen van bloedverlies, en in het interview vertelt de charismatische Charissa van den Brom over veelbelovende preklinische mogelijkheden om het endotheel te beschermen in experimentele modellen van (traumatische) hemorragische shock en extracorporele circulatie. Ook de uitgelichte promotie past in het thema en geeft inzicht in de effecten van trombocytentransfusie bij cardiochirurgie en het belang van de bewaartermijn van trombocytenconcentraat.

Moderatoren

Anske van der Bom is hoogleraar klinische epidemiologie, in het bijzonder transfusiegeneeskunde, en hoofd van het Jon J. van Rood Centrum voor Klinisch Transfusiegeneeskundig Onderzoek bij Sanquin Research. Van der Bom zet zich in om voorspellingen over effectiviteit en veiligheid van transfusie heel precies aan te passen aan de bijzonderheden en wensen van het individu en de specifieke situatie. Patiënten die hieraan meewerken en in de toekomst ervan profiteren, zijn onder andere patiënten met hemofilie, met ernstig bloedverlies na een bevalling of tijdens een operatie, met leukemie, ernstig zieke patiënten op de IC en te vroeg geboren kinderen op de intensive care.

Ankie Koopman is naast haar loopbaan als anesthesioloog altijd actief geweest bij Bloedtransfusie, Transfusiereacties (TRIP) en Antistolling. Naar aanleiding van het bekend worden van HIV zette zij zich in om transfusie met Eigen Bloed en bijvoorbeeld de invoer van de Cell Saver te promoten. Het aantonen van de veiligheid en effectiviteit van autotransfusie was haar promotie-onderwerp. Tot haar pensioen was zij betrokken bij alle richtlijnen over Bloedtransfusie en Antistolling en heeft zij diverse promovendi begeleid.

Sprekers

Alexander Kaserer is senior physician aan het Instituut voor Anesthesiologie van het Universitair Ziekenhuis Zürich. Zijn onderzoek is gerelateerd aan bloedmanagement bij patiënten, met een bijzondere focus op het managen van bloedende patiënten onder directe orale anticoagulantia en traumagerelateerd stollingsmanagement. Hij heeft als co-auteur bijgedragen aan de zesde editie van de European guideline on management of major bleeding and coagulopathy following trauma.

Thomas van den Akker is gynaecoloog-perinatoloog in het Leids Universitair Medisch Centrum en bijzonder hoogleraar ‘Global Maternal Health’ aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Thomas heeft bijzondere interesse in wereldwijde geboortezorg, en heeft gedurende zijn carrière zowel klinisch als wetenschappelijk op meerdere plekken in de wereld zijn vak uitgeoefend. Zijn aandachtsgebied betreft de oorzaken en preventie van moedersterfte, inclusief verbloeding rondom de partus. 

Irene Wiersma is algemeen anesthesioloog in het Leids Universitair Medisch Centrum. Irene heeft bijzondere interesse in simulatie-onderwijs, urgentiegeneeskunde en obstetrische anesthesiologie. Recent is zij met Thomas gestart aan een observationeel onderzoek naar bloedverlies en het gebruik van perioperatief stollingsonderzoek bij obstetrische ingrepen.

Nicole Juffermans is internist-intensivist in het OLVG Amsterdam en hoogleraar translationele intensive care geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Zij heeft een onderzoekslijn die gericht is op effectiviteit van bloedtransfusie met daaraan verbonden bloedstolling, bloedarmoede, infecties en ontsteking. Nicole publiceerde veelvuldig in wetenschappelijke journals, is hoofdredacteur van Intensive Care Medicine Experimental (ICMx) en redacteur van de bundel Transfusion in the Intensive Care Unit. 

Karin Munting is cardioanesthesioloog in het UMC Utrecht. Na haar opleiding tot anesthesioloog in het UMC Utrecht heeft ze in 2017 een fellowship cardioanesthesiologie voltooid aan Royal Papworth Hospital in Cambridge, UK. Haar onderzoek in samenwerking met Andrew Klein vanuit Cambridge is gefocust op anemie en daarnaast doet ze onderzoek naar het nut van dexamethason rondom hartchirurgie.

NVA Wetenschapsdag anesthesiologie: Bloody Mess
29 september 2023
Meld je nu aan!

Locatie

Polar - Jaarbeurs Utrecht
Jaarbeursplein 6
3521 AL Utrecht

De Jaarbeurs ligt direct naast Utrecht Centraal Station. Het is de makkelijkste en meest duurzame optie om met het OV of de fiets te komen. De trein, bus en tram stoppen vlak bij Jaarbeurs. Het is ook mogelijk om bij Jaarbeurs te parkeren op één van de nabijgelegen parkeerplaatsen in Utrecht.

Duurzaamheid bij Jaarbeurs
De Jaarbeurs ambieert de meest slimme en duurzame congres en eventlocatie van Europa te zijn. Met de 2,3 miljoen mensen die de Jaarbeurs jaarlijks ontvangen kunnen zij een positieve impact hebben op onze omgeving. Samen met Trees for All planten zij daarom komend jaar één boom voor iedere gemaakte boeking in de Nederlandse en internationale projecten van Trees for All.

Contact & vragen

Vragen over de wetenschapsdag? Mail naar: nva@anesthesiologie.nl