Vooruitgang door wetenschap, onderwijs en innovatie

Onderwijs en wetenschappelijk onderzoek vormen de kern van de continue vooruitgang in de anesthesiologie. De NVA speelt een actieve rol in het bevorderen van zowel de opleiding van anesthesiologen als het ondersteunen van innovatief wetenschappelijk onderzoek. Door praktijk en wetenschap te verbinden, verbeteren we de kwaliteit van zorg en verstevigen we de positie van ons vakgebied.

Vernieuwd landelijk opleidingsplan

De herziening van het Landelijk Opleidingsplan (LOP) is in 2024 voortgezet. In deze eerste fase zijn administratieve lasten verminderd door het aantal EPA’s in het gemeenschappelijke deel van de opleiding te reduceren en is er meer ruimte voor individualisering. Aiossen kunnen tot 50% van hun opleidingstijd in andere opleidingsinstellingen volgen. Daarnaast is de rol van ANW-diensten binnen de opleiding helder vastgelegd. De wijzigingen treden per 1 april 2025 in werking.

NVA Wetenschapsdag: Stressmanagement en extreme fysiologie in de praktijk

Hoewel stress het centrale onderwerp was, was de sfeer tijdens de NVA Wetenschapsdag ontspannen en gemoedelijk. Ongeveer 250 deelnemers, waaronder vooraanstaande en beginnende wetenschappers, aios maar ook collega's uit perifere ziekenhuizen, kwamen afgelopen vrijdag bij elkaar in de Jaarbeurs. Na elke serie sprekers waren er korte discussiemomenten, waarin deelnemers vragen konden stellen aan de sprekers. Deze interactieve discussies stimuleerden niet alleen de uitwisseling van ideeën, maar gaven ook ruimte voor verdieping en reflectie op het thema stress. Omdat we het belangrijk vinden om talent te stimuleren werden er prijzen uitgereikt voor de beste presentaties:

  • Beste plenaire presentatie: Calvin de Wijs, ErasmusMC
    Reducing Perioperative Stress: Prospective Cohort Study on Mitochondrial Oxygenation Monitoring and Acute Kidney Injury Risk in Cardiac Surgery 
     
  • Beste parallel presentatie: Jasper Kampman, AmsterdamUMC 
    Mortality and morbidity after total intravenous anaesthesia versus inhalational anaesthesia: a systematic review and meta-analysis 

Ondersteuning en erkenning voor jonge onderzoekers: prijzen en leertrajecten

Talentontwikkeling staat hoog op de agenda van de NVA. In 2024 werden diverse prijzen en initiatieven ingezet om jonge onderzoekers te ondersteunen:

 

  • Proefschriftaward 2023-2024: Uitgereikt aan Bas Bossers (Amsterdam UMC) voor zijn werk over de prehospitale epidemiologie en behandeling van ernstig traumatisch hersenletsel.

Daarnaast organiseerde de NVA diverse evenementen om jonge onderzoekers te ondersteunen:

  • Workshop: ‘Hoe schrijf ik een succesvolle grant-aanvraag?’ – gericht op het verbeteren van subsidieaanvraagvaardigheden.
  • Webinar: ‘Hoe financier ik mijn onderzoek?’ – met praktische handvatten voor onderzoekfinanciën en budgetbeheer.
  • PhD Netwerkdag – een platform voor jonge onderzoekers om kennis en ervaringen te delen.

Innovatie

In 2024 werd een enquête uitgevoerd om innovaties in de anesthesiologie te inventariseren en de ondersteuningsbehoeften van anesthesiologen te identificeren. Het doel was inzicht te krijgen in hoe innovaties binnen het vak worden ervaren, met focus op succesfactoren, belemmeringen en toekomstige ontwikkelingen. Hoewel 38% van de respondenten dagelijks bezig is met innovatie, blijkt er nog werk te liggen op het gebied van samenwerking. De Commissie W&I zal de komende tijd in kaart brengen wie in Nederland met welke innovaties werkt en zal deze professionals met gedeelde interesses met elkaar verbinden.

Nationaal Onderzoeksplan Anesthesiologie

Succesvol en innovatie wetenschappelijk onderzoek is belangrijk voor zowel de kwaliteit van de patiëntenzorg als de maatschappelijke positie van ons vakgebied. Duurzame landelijke samenwerking en duidelijke focus op belangrijke onderzoeksthema’s kunnen hieraan bijdragen.

In 2024 werd gestart met het opstellen van een Nationaal Onderzoeksplan, dat de verbondenheid tussen bestaande en nieuwe onderzoeksinitiatieven versterkt. Dit plan brengt de belangrijkste onderzoekslijnen per centrum in kaart en de samenwerkingspartners per thema.