De ruggenprik: de 5 grootste voordelen op een rij

Wat is een ruggenprik?

Epidurale pijnstilling (de ruggenprik) is een injectie in de rug voor pijnbestrijding bij de bevalling. De ruggenprik wordt gegeven door een anesthesioloog. Het inbrengen en inwerken van een ruggenprik duurt ongeveer een half uur. Eerst wordt de huid verdoofd op de plek waar de ruggenprik wordt ingebracht. Zo merk je weinig van de prik zelf. Tijdens de ruggenprik wordt er een dun slangetje (katheter) geplaatst, zodat er tijdens de bevalling gemakkelijk meer pijnstillers te geven zijn.

Klik hier voor meer uitleg over de ruggenprik.

De 5 grootste voordelen van een ruggenprik

Een ruggenprik kan worden gezet bij zowel een vaginale bevalling als een keizersnede. Bij een vaginale bevalling gebeurt dit bijvoorbeeld als de pijn te heftig wordt. Bij een keizersnede kan er, in plaats van een ruggenprik, ook gekozen worden voor volledige narcose. De verschillende vormen voor anesthesie bij een keizersnede hebben voor- en nadelen. Voordelen van een ruggenprik (al dan niet met het achterlaten van de katheter) zijn:

  • De ruggenprik is de meest veilige vorm van verdoving en heeft de minste risico’s.
  • Je kunt je baby snel na de geboorte vasthouden en voeding geven. Uiteraard geldt dit alleen als alles goed is met jou en je baby.
  • De meeste vrouwen zijn minder misselijk na een ruggenprik. Je kunt wel een lage bloeddruk krijgen en hierdoor wat misselijk worden. Dit is goed met medicijnen te behandelen en duurt meestal kort.
  • Voor zover bekend heeft een ruggenprik geen nadelige gevolgen voor de baby of het geven van borstvoeding.
  • Een ruggenprik werkt sneller dan andere soorten pijnbestrijding.

Nadelen van een ruggenprik vergeleken met narcose:

  • Soms komt het voor dat de ruggenprik onvoldoende werkt waardoor je alsnog in slaap wordt gebracht (volledige narcose).

Meer lezen over de ruggenprik