Kamerlid Wieke Paulusma (D66) spreekt met patiënten over opioïden

UTRECHT - Tweede Kamerlid-Wieke Paulusma (D66) heeft vrijdag 11 november deelgenomen aan een door de NVA georganiseerd rondetafelgesprek over het gebruik van opioïden. Het gesprek vond plaats als onderdeel van een werkbezoek dat Paulusma bracht aan het Amsterdam UMC, locatie AMC. Samen met patiënten die al voor een langere periode opioïden gebruiken om hun chronische pijn te verlichten, sprak Paulusma onder meer over de noodzaak om meer bewustwording te creëren rond de risico's van opioïdengebruik. Ook gaven patiënten hun persoonlijke ervaringen mee, onder meer hoe lastig het kan zijn om te stoppen. 

Via haar eigen social media-kanalen sprak Paulusma na afloop van een "zeer indringend gesprek" en "de vele drempels als het gaat om afbouwen en stoppen". Dit komt mede doordat er voor veel van de medicatie geen alternatief is, maar ook vanwege de financiering. Het D66-Kamerlid wil verder aan de slag met het onderwerp. "Want als je ergens aan kan beginnen moet je er ook mee kunnen stoppen." 

PACU
Naast het gesprek over opioïden bracht Paulusma ook een bezoek aan de PACU van het AMC. Deze rondleiding bracht haar door de volle breedte van het operatiecomplex, van de voorbereiding tot aan de recovery. Speciale aandacht werd besteed aan de PACU en de mensen die er werken. In enkele geanimeerde gesprekken vertelden zij Paulusma over hun ervaringen op de PACU en de voordelen ervan voor zowel personeel als patiënten. Vice voorzitter NVA bestuur Frank Wille, anesthesioloog Erik Scholten, verpleegkundig hoofd PACU Miranda Gans – Langelaar en NVA-directeur Marloes van Grotel, lichtte toe waarom de creatie van een vaste betaaltitel voor de PACU zo belangrijk is en wat ervoor nodig is om meer PACU's in Nederland te creëren.

Tweede Kamer
Paulusma is niet het eerste Kamerlid dat de NVA dit jaar vergezelde op een werkbezoek. Ook Joba van den Berg (CDA), Liane den Haan (Fractie den Haan) en Fleur Agema (PVV) werden in verschillende ziekenhuizen door het land verwelkomd. 

De 43-jarige Paulusma zit sinds 2021 in de Tweede Kamer namens D66 en voert het woord op onder meer de thema's GGZ, geneesmiddelen en curatieve zorg. Paulusma is geen onbekende voor de zorg en de ziekenhuiswereld: voor haar periode als Kamerlid was zij lange tijd wijkverpleegkundige en ook projectleider in het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda, Groningen. Ook zat Paulusma lange tijd in de gemeenteraad van de stad Groningen.