Behandeling clusterhoofdpijn

Diagnose van clusterhoofdpijn

Een arts stelt de diagnose clusterhoofdpijn meestal op basis van het verhaal van de patiënt. De klachten die bij de aandoening passen zijn vaak zo specifiek, dat veel verder onderzoek niet nodig is. Het is dus wel belangrijk dat je de klachten goed omschrijft. Een hoofdpijndagboek bijhouden kan daarbij helpen.

Behandeling van clusterhoofdpijn

De behandeling van clusterhoofdpijn bestaat uit twee delen:

  • De pijn tijdens een aanval verminderen;
  • Proberen om een aanval te voorkómen.

Pijnbestrijding tijdens aanval

Er zijn twee manieren om de pijn tijdens een aanval te verminderen. Eén van de meestgebruikte behandelingen is zuurstof inademen. Je ademt dan 15 minuten lang 100% zuurstof in door een maskertje. Bij ongeveer 70% van de mensen met clusterhoofdpijn helpt dit binnen 10 minutenen maakt het de pijn een stuk minder erg.

Daarnaast kun je een injectie krijgen met het medicijn sumatriptan. Ook dit middel vermindert de pijn bij veel mensen binnen 10-15 minuten. Het nadeel van dit medicijn is dat je het maximaal twee keer per dag mag gebruiken, terwijl je misschien wel meer aanvallen per dag hebt.

Voorkómen van aanval

Om aanvallen te voorkomen, schrijven artsen middelen voor als verapamil, methysergide en lithium. Dit soort medicatie werkt goed bij veel mensen. Het is wel belangrijk dat je deze medicijnen alleen gebruikt met goede begeleiding van een neuroloog.

Terug naar Clusterhoofdpijn