And the winner is…UMC Utrecht, NKS Kampioen 2024!

Het Nederlands Kampioenschap Simulatie is een uniek evenement tijdens de Anesthesiologendagen, waarbij elk jaar teams strijden om de felbegeerde titel: NKS Kampioen. Maar liefst negen teams streden dit jaar om deze titel. De titel NKS Kampioen 2024 gaat dit jaar naar…UMC Utrecht! Van harte gefeliciteerd!

Simulatieonderwijs met een interactieve pop is een effectieve manier om scenario’s te trainen. Daarnaast kan ook virtual reality (VR) gebruikt worden om situaties te trainen. Prof. dr. Elise Sarton van het LUMC sprak tijdens de Anesthesiologendagen over het toepassen van VR in de operatiekamer: "Onze VR-simulaties omvatten niet alleen technische vaardigheden, maar ook de emotionele en menselijke aspecten van zorg. Deze technologie stelt artsen in opleiding (aios) in staat om de koude, stressvolle omgeving van een operatiekamer echt te ervaren, inclusief het verschil dat menselijk contact kan maken.”

Naast situaties in de operatiekamer kan VR ook gebruikt worden om de communicatie met de patiënt te verbeteren. Door virtual reality te gebruiken, kunnen aios zelf de situatie ondergaan. "Als je in een koude operatiekamer wordt binnengereden, voel je wat het doet als je hand wordt vastgehouden of niet. Zo beklijft het geleerde veel beter. Het werkt echt.”