Kamerlid Fleur Agema bezoekt ErasmusMC voor een inkijk in de (post)operatieve zorg

Tweede Kamerlid Fleur Agema (PVV) bracht maandag 28 november een bezoek aan het ErasmusMC. Agema bracht een bezoek aan het operatiekamercomplex, de PACU en de IC. Door de samenwerking tussen verkoever, PACU en IC krijgen patienten optimale postoperatieve zorg en kan een stabiel operatieprogramma worden gegarandeerd.  

Operatiekamers
Caroline van der Marel, hoofd anesthesiologie Erasmus MC en voorzitter van de NVA, lichtte toe hoe het ErasmusMC de zorg voor geopereerde patienten organiseert en wat daar de voordelen van zijn. Vervolgens volgden aanwezigen de route van de patiënt die geopereerd wordt. Het ErasmusMC heeft een modern operatiecomplex met maar liefst 36 operatiekamers. Anesthesioloog en opleider Markus Klimek gaf een korte toelichting op de werkzaamheden van de anesthesioloog op de OK en legde uit hoe de planning van een de grote hoeveelheid operaties georganiseerd wordt.

Postoperatieve zorg
Na de operatie gaat de patiënt naar de PACU of de IC. Op de PACU sprak Fleur Agema met Joris van Fessem en Vincent Konijn (medisch coördinatoren PACU) en Corina Rotmans (teamleider PACU). Naast uitleg over de werking van de PACU blikten zij terug op de coronapandemie en lichtten toe hoe door de samenwerking tussen verkoever, PACU en IC zoveel mogelijk operaties door konden gaan. Vervolgens vertelde anesthesioloog-intensivist Jasper van Bommel over de werkzaamheden op deze afdeling. Aan de hand van voorbeelden wordt toegelicht hoe de IC en PACU elkaar versterken. 

Tweede Kamer
Agema is woordvoerder zorg namens de PVV en al 15 jaar actief in de Tweede kamer. Het werkbezoek van Agema maakt deel uit van een reeks bezoeken die op initiatief van de NVA georganiseerd zijn om Kamerleden meer bekend te maken met de dagelijkse praktijk van de anesthesioloog, hun noden en belangrijke thema's zoals pijnbestrijding, de PACU en de noodzaak tot breder opleiden. In de afgelopen maanden verwelkomde de NVA ook al andere zorgwoordvoerders in verschillende ziekenhuizen door het land, waaronder Joba van den Berg (CDA), Liane den Haan (Fractie Den Haan) en Caroline van der Plas (BBB).