Kamerlid Paulusma (D66) uit zorgen over opioïdenproblematiek tijdens geneesmiddelendebat

Afgelopen woensdag vond het geneesmiddelenbeleid debat plaats in de Tweede Kamer. In aanloop naar dit debat heeft de NVA samen met D66-Kamerlid Wieke Paulusma aandacht gevraagd voor de problematiek rondom opioïden. Tijdens het debat onderstreepte Paulusma dat opioïden veilig moeten worden afgebouwd en benadrukte ze het belang van bewustzijn over de risico’s van opioïden. Ook vroeg Paulusma aan de minister hoe de we maatschappelijk en wetenschappelijk bewustzijn over het veilige gebruik en veilige afbouw van opioïden kunnen bevorderen.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Ernst Kuipers, deelde de zorgen – maar vond dat er ook al veel wordt gedaan om bewustzijn over gepast gebruik van opioïden te verhogen. Daarbij refereerde hij naar de generieke richtlijnmodule gepast opioïdengebruik die vorig jaar door de NVA is gelanceerd. “Deze kennis moet worden gedeeld in de praktijk”, aldus Kuipers. Ook moeten zorgverleners volgens Kuipers meer tijd krijgen om patiënten uit te leggen over de risico’s van zware pijnmedicatie en de afbouwmogelijkheden.

Benieuwd naar de visie van Wieke Paulusma op dit vlak? Luister dan hier de aflevering in de podcast 'De Pijngrens' met haar.