Kwaliteitsregistratie neuromodulatie bij chronische pijn

Naar schatting heeft 1 op de 5 mensen chronische pijn. Daarmee is het een van de grootste medische problemen van onze tijd. Anesthesioloog-pijnspecialisten hebben van pijnbehandelingen hun specialisatie gemaakt en zijn daardoor dé pijnexperts. 

In juli was de online bijeenkomst over de kwaliteitsregistratie neurmodulatie bij chronische pijn. Er zijn 27 pijncentra die neuromodulatiebehandelingen uitvoeren. Deze centra doen allemaal mee aan de NVA kwaliteitsregistratie. We zijn trots dat al deze centra deelnemen aan de NVA kwaliteitsregistratie. Zo kunnen we de uitkomsten hiervan steeds beter monitoren en aantonen voor welke patiënten deze behandeling geschikt is.

Wat is neuromodulatie?

Onze hersenen ontvangen signalen van weefsels via het ruggenmerg en daardoor voelen we pijn. Neuromodulatie is een behandeling waarbij we proberen het doorgegeven pijnsignaal te beïnvloeden, meestal op de plaats van het ruggenmerg. Bij neuromodulatie stimuleert een klein inwendig apparaatje het ruggenmerg. Dit apparaatje is een neuromodulator. Door middel van dunne draden (elektrodes) wordt vanuit de neuromodulator het signaal doorgegeven naar de behandelplaats. Neuromodulatie noemen we ook wel ruggenmergstimulatie, neurostimulatie, SCS (spinal cord stimulation) of ESES (epidurale spinale electro stimulatie). 

Bekijk de Uitkomstregistratie Neuromodulatie bij pijn 2021.

Kwaliteitsregistratie neuromodulatie bij chronische pijn