Steeds vaker patiënten die COVID-19 klachten niet melden: gevaar voor de zorg

Utrecht, 28 oktober 2020 - Patiënten die reguliere zorg nodig hebben, blijken steeds vaker te verzwijgen dat zij COVID klachten hebben. Reden is dat patiënten niet willen dat een geplande operatie of behandeling wordt uitgesteld. Dit vormt een groot risico voor de patiënt zelf, de zorg én voor andere patiënten. De Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie roept patiënten en hun bezoekers op om klachten kenbaar te maken.
 

“Het is heel begrijpelijk dat patiënten die lang wachten op een operatie of andere behandeling er alles aan doen om deze door te laten gaan. Het is echter zowel een gevaar voor de patiënt zelf als voor de zorgverleners en andere patiënten als mogelijke COVID-19 klachten niet worden gemeld,” aldus Caroline van der Marel, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie. 

Zo is de kans op complicaties bij een operatie groter bij patiënten die COVID-19 hebben. Patiënten worden nu bij binnenkomst in het ziekenhuis gevraagd naar klachten van COVID-19 en afhankelijk van eventuele klachten getest. Het is daarom heel belangrijk dat patiënten naar waarheid aangeven of zij klachten hebben, ook voor de veiligheid van zorgverleners. Zeker voor anesthesiologen, die veel in aanraking komen met de luchtweg van patiënten en daardoor een verhoogd risico lopen. 

Caroline van der Marel: “Op dit moment zijn de personeelstekorten in de zorg groot. Hoe meer risico zorgverleners lopen, hoe groter het ziekteverzuim wordt en die tekorten oplopen. Daarmee is het niet melden van klachten door patiënten en hun bezoek ook een groot risico voor het op peil houden van de non-COVID zorg. Ons advies is daarom patiënten te testen voordat zij geopereerd worden.”