Anesthesiologendagen 2019Wachtwoord vergeten?

Voor leden

Welkom op het ledendeel van Anesthesiologie.nl

Lid worden

Wil je lid worden van de NVA? Neem dan contact met ons op!


Lid worden van de NVA

Onderzoek naar chronische stress onder anesthesiologen

Graag vragen wij uw medewerking voor een onderzoek naar chronische stress onder anesthesiologen tijdens de anesthesiologendagen 2019. De Stress haarCortisol bij ANesthesiologen studie (SCAN-study).

Beroepsmatige stress en de gevolgen daarvan krijgen de laatste tijd veel aandacht: Niet alleen in de wetenschappelijke literatuur maar ook in de algemene media zien we dit terug. Deze aandacht is terecht want beroepsmatige, chronische stress kan gevolgen hebben voor zowel geestelijk welbevinden als voor de lichamelijke gezondheid. Wij vinden het dus belangrijk dat deze aandacht voor stress er ook is binnen ons specialisme, immers de anesthesiologie staat bekend als een van de meest stressvolle medische specialismen.

Bij stress wordt het stresshormoon cortisol aangemaakt, dit cortisol wordt afgezet in haar. Het is sinds enige tijd mogelijk om de hoeveelheid cortisol in haar te bepalen. Deze waarde kan gebruikt worden als een biologische marker voor chronische stress. Wij willen u daarom vragen om op de aankomende  anesthesiologendagen een plukje haar af te staan en een korte vragenlijst in te vullen. Deelname is anoniem. We willen met dit onderzoek een genuanceerd inzicht krijgen welke demografie onder de anesthesiologen chronische stress ervaart, zodat we daar gerichte preventieve maatregelen op zouden kunnen richten in de toekomst.

Op de aankomende anesthesiologen dagen zullen leden van ons onderzoeksteam rondlopen om u te vragen mee te doen en om uw vragen te beantwoorden. Ook kunt u ons vinden in een aparte ruimte in het MECC. Er zal een zeer ervaren kapster aanwezig zijn voor ‘spoedeisende haarhulp’, of gewoon als u lekker geknipt wilt worden voor het anesthesiologenfeest! Onder de deelnemers zal een leuke attentie verloot worden.