Interview in Zwanger!

NVA-voorzitter Caroline van der Marel werd voor de special Zwanger! van tijdschrift WIJ geïnterviewd over pijnbehandelingen tijdens de bevalling.

Lees hier het hele interview (pdf)

De NVA zet zich in voor meer realistische verwachtingen bij zwangere vrouwen door hen ruim voor de bevalling te helpen aan de juiste informatie. “Als je denkt dat wanneer je om een ruggenprik vraagt, je tien minuten later geen pijn meer hebt, is dat geen realistische verwachting. Voordat er een ruggenprik gezet kan worden, moet je eerst zelf nagekeken worden en moet de hartslag van de baby gecheckt worden. Dat kan ruim een halfuur duren. Daarnaast is een anesthesioloog niet altijd direct beschikbaar vanwege andere spoed. Met name ’s nachts, als er vaak maar één anesthesioloog aanwezig is, kan dit een probleem zijn. Ook zul je op tijd moeten aangeven dat je een ruggenprik wilt, want soms is de bevalling al te ver gevorderd. Dat is allemaal informatie die belangrijk is om van tevoren te weten. Want als het hierdoor anders loopt, kun je als zwangere uit balans raken.” 

Goede objectieve informatie kan zwangeren helpen om een geïnformeerde keuze te maken over pijnbehandelingen tijdens de bevalling. Hiervoor ontwikkelde de NVA de app Pijngids Bevalling.