Behandeling lumbale facetpijn

Als de facetgewrichten strakker tegen elkaar aan komen te liggen, kunnen ze pijnklachten geven op verschillende plekken. Bijvoorbeeld in je onderrug (lumbaal). Er zijn verschillende behandelopties om de pijn te verminderen.

Fysiotherapie

Fysiotherapie of een programma van minimaal drie maanden met beweging kunnen je helpen. Het doel is om je rughouding te verbeteren en rugspieren te versterken.

Medicijnen

Er zijn medicijnen die de pijn kunnen onderdrukken. Denk hierbij aan pijnstillers als paracetamol of ibuprofen. Helpen deze niet, dan kan de pijnspecialist of verpleegkundig specialist andere medicijnen voorschrijven. Denk bijvoorbeeld aan medicijnen tegen epilepsie of tegen depressie. Deze zijn bedoeld om andere aandoeningen te behandelen, maar kunnen ook pijnprikkels verminderen. 

Facetdenervatie

Bij een facetdenervatie (radiofrequente behandeling) verhit de pijnarts de zenuw om deze uit te schakelen. Dit gebeurt door met kleine naaldjes stroomstootjes toe te dienen vlakbij de zenuw. De warmte beïnvloedt de pijn vanuit het gewricht. Pijnprikkels komen dan minder goed door in de hersenen. Daardoor voel je minder pijn. Deze ingreep gebeurt alleen na een proefblokkade die bevestigt dat het om pijn uit het facetgewricht gaat.

Wat helpt niet tegen lumbale facetpijn?

Een injectie met corticosteroïden of een operatie wordt niet aanbevolen. Het effect is niet zo groot. De bijwerkingen en de kans op complicaties zijn dusdanig dat deze ingrepen meestal niet gekozen worden.

Terug naar lumbale facetpijn (lage rugpijn)