Rugpijn (onderrug)

Wat is rugpijn?

Rugpijn in de onderrug, ook wel spit genoemd, komt veel voor. Sommige mensen hebben het maar een enkele keer, bij anderen komt het regelmatig terug. Lage rugpijn zit onder in de rug tussen de onderste ribben en je stuitje.

Symptomen van rugpijn

Mensen met spit hebben de neiging de rug zo min mogelijk te bewegen vanwege de pijn. Sommigen kunnen de rug zelfs helemaal niet bewegen. De pijn kan dof of hevig zijn, maar als je bukt, opstaat of omdraait kan de pijn ineens ondraaglijk worden. Ook het tillen van zware voorwerpen kan plotselinge pijn veroorzaken. Dan voel je dat het ineens in je rug schiet.

Oorzaak van rugpijn

De pijn ontstaat meestal door overbelasting van de rug: je hebt te vlug of te zwaar getild, of een verkeerde beweging gemaakt. Ook je rug langdurig inspannen zorgt voor overbelasting van de rugspieren. Veel mensen spannen hun rugspieren zonder dat ze dat door hebben, bijvoorbeeld doordat ze een slechte zithouding hebben, maar vaak is de oorzaak van spit niet zo duidelijk vast te stellen.

Andere factoren die mee kunnen spelen zijn:

Slechte lichamelijke conditie
Veel autorijden
Veel stress
Zwangerschap
Overgewicht
Ouderdom
Koud, vochtig weer is ook niet bevorderlijk voor mensen met rugklachten.

Naar de huisarts met rugpijn?

Pijn in de onderrug is erg vervelend en kan heel hevig zijn, maar ook dan heeft het meestal geen ernstige oorzaak. Daardoor gaat het ook meestal na verloop van tijd vanzelf weer over. Het kan een paar dagen duren of enkele weken, maar daarna kun je weer zonder pijn bewegen. Als je je toch zorgen maakt kun je natuurlijk langs de huisarts gaan. Dat geldt ook als de onderrugklachten langer dan zes weken duren, of als de pijn ondraaglijk is. Ook als de pijn uitstraalt naar een been of voet met  een  tintelend, doof, branderig of pijnlijk gevoel in je voeten of benen of bij krachtsverlies in je voeten of benen kun je beter even bij de huisarts langsgaan. 

Ziekte van Bechterew

Houd je langere tijd last van lage rugpijnklachten en heb je ook last van een oogontsteking, dan kan dit wijzen op de ziekte van Bechterew. Dit is, net als reuma, een ontstekingsziekte.