Whiplash

Wat is een whiplash?

Eén van de gevaren van auto-ongelukken is de kans op whiplash. Een whiplash betekent dat je hoofd een heftige beweging maakt ten opzichte van de rest van je lichaam. Letterlijk betekent whiplash 'zweepslag'.

Hoe ontstaat een whiplash?

Een whiplash ontstaat bijvoorbeeld als je van achter wordt aangereden. Door de klap slaat je hoofd naar achter en direct weer naar voren. Een whiplash kan ook ontstaan door een heftige beweging opzij of naar achteren. Door een whiplash kunnen beschadigingen ontstaan in je nek en bovenste deel van je rug. In dat gebied zitten wervels, spieren, banden en gewrichten die dan misschien beschadigd raken.

Behalve door aanrijdingen met auto's kan een whiplash ontstaan door ongelukken tijdens het sporten, of thuis als je bijvoorbeeld van de trap valt. Sommige artsen noemen de whiplash ook wel acceleratieletsel (hoofd slaat voorover) of deceleratieletsel (hoofd slaat achterover). Zo geven zij preciezer aan welke beweging het hoofd heeft gemaakt. Ook de term cervicaal acceleratie letsel (CAL) wordt gebruikt. Dit betekent dat er een beschadiging in het nek-ruggenwervelgebied is ontstaan door een plotselinge heftige beweging. De meeste mensen met een whiplash herstellen gelukkig snel en volledig.

Lees meer