Eten en drinken voor een operatie of een onderzoek met anesthesie

Voor sommige operaties of onderzoeken moet je nuchter blijven. Dat betekent dat je tot een paar uur van tevoren niet meer mag eten en drinken. We hebben de belangrijkste adviezen voor je op een rij gezet.

Anesthesie bij een operatie of onderzoek

Voor een operatie en bij bepaalde onderzoeken krijg je algehele anesthesie (narcose). Dit houdt in dat je in slaap wordt gebracht met medicijnen. Ook krijg je pijnstillers en spierverslappers. Je kunt ook regionale anesthesie krijgen. Dit betekent dat een deel van je lichaam verdoofd wordt. Een bekend voorbeeld is de ruggenprik waarbij je onderlichaam verdoofd is. Ook de verdoving van een arm of been is een voorbeeld van regionale anesthesie. Hier lees je meer over de verschillende soorten anesthesie. Je krijgt de anesthesie van de anesthesioloog. Dit is de arts die je lichaamsfuncties tijdens de operatie of het onderzoek in de gaten houdt en ingrijpt als dat nodig is.

Gesprek bij de anesthesioloog

Voor de operatie of het onderzoek krijg je een afspraak bij de polikliniek anesthesiologie. Een anesthesioloog stelt tijdens dit bezoek vragen, bijvoorbeeld of je bepaalde aandoeningen hebt, welke medicijnen je gebruikt en of je wel eens een allergische reactie hebt gehad. Maak je je zorgen? Stel de anesthesioloog ook gerust vragen.

Je maakt samen met de anesthesioloog een plan voor de anesthesie die het beste bij jou en de operatie of het onderzoek past. De anesthesioloog geeft uitleg over de anesthesie en vertelt je welke medicijnen je voor de anesthesie wel of niet mag innemen en tot wanneer je mag eten/drinken.

Waarom moet je nuchter zijn voor een operatie of onderzoek?

Anesthesie is heel veilig. Wel is het voor veilige anesthesie heel belangrijk dat je nuchter bent. Nuchter zijn betekent niet eten en drinken gedurende een bepaalde periode voor de operatie of het onderzoek. Als je niet nuchter bent en een volle maag hebt, kan de inhoud tijdens het onderzoek of de operatie naar buiten komen. Door de anesthesie kan je lichaam daar minder goed op reageren. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Door nuchter te blijven wordt dit voorkomen.

Algemene adviezen nuchterbeleid volwassenen

Voor de meeste volwassenen gelden de volgende adviezen:

Tot 6 uur voor de operatie of het onderzoek: alles eten en drinken

Tot 6 uur voor het onderzoek of de operatie mag je alles eten en drinken waar je zin in hebt. Het is zelfs goed om dat te doen. Te lang nuchter zijn is niet goed voor je herstel na de operatie, dus voorkom dat je niet langer dan nodig nuchter bent.

Tot 2 uur voor de operatie of het onderzoek: heldere dranken drinken

Tot 2 uur van tevoren mag je heldere dranken drinken, zoals water, koffie en thee zonder melk, aanmaaklimonade en (niet-troebele) appelsap. Je mag ook op een (klein) snoepje zuigen of kauwgom kauwen.

Uitzonderingen op de algemene regels

De anesthesioloog maakt voor de operatie of het onderzoek een risico-inschatting. Bij bepaalde ziekten of beperkingen en bij zwangerschap kan het langer duren voordat de maag leeg is.

Als dit op jou van toepassing is, kan dat voor de anesthesioloog een reden zijn om van de algemene adviezen af te wijken. Je krijgt dan een advies op maat en zult voor je eigen veiligheid misschien langer nuchter moeten blijven.