Pijn bij kanker: implanteren… of juist niet?

Wat is de beste zorg bij ernstige pijn bij kanker? De ziektegerichte behandelingen zijn in de afgelopen jaren aanzienlijk veranderd. 

Nog veel patiënten kampen met belastende pijnklachten en of bijwerkingen van de gebruikelijke medicatie en de bekende toedieningsweg. Is de intrathecale toediening en de implantatie van medicatiepompen de gepaste en beste zorg? We informeren je over een pilot die in Nederland plaatsvond en we delen de informatie en de pro’s en con’s van deze behandeloptie. We hebben een pragmatisch zorgpad ontwikkeld en willen hierover in gesprek. 


Parallel | 16.00-16.45 | Zaal C

Voorzitter: Antal van der Gaag,  anesthesioloog-pijnspecialist
Sprekers: dr. Heinrich Moser, anesthesioloog-pijnspecialist (Radboudumc) en Xander Zuidema, anesthesioloog-pijnspecialist  (Diakonessenhuis en MUMC+).

Dr. Heinrich Moser is pijnspecialist. Zijn aandachtsgebied is palliatieve zorg. Hij behoort tot het neuromodualtieteam voor pijnbehandelingen binnen het Radboudumc. Tevens is hij werkzaam bij Care4homecare, het landelijke ambulante ziekenhuis voor de nazorg van patiënten met intrathecale toediening van medicatie.

Xander Zuidema, anesthesioloog-pijnspecialist in het Diakonessenhuis en MUMC+.