AnesthesiologieWachtwoord vergeten?

Voor leden

Welkom op het ledendeel van Anesthesiologie.nl

Lid worden

Wil je lid worden van de NVA? Kijk dan snel bij Lid worden


Lid worden van de NVA

Intensive Care

De intensivist heeft veel kennis in huis over het behandelen en ondersteunen van ernstig zieke patiƫnten

Op een intensive care afdeling worden ernstig zieke patiënten 24 uur per dag intensief bewaakt en behandeld. Vaak zijn een of meerdere lichaamsfuncties uitgevallen of worden bedreigd. Apparatuur neemt dan een groot deel van de lichaamsfuncties over. De duur van het verblijf op de IC kan variëren van 1 dag (bijvoorbeeld na een grote operatie) tot een aantal weken.

De intensivist

De intensivist is de medisch specialist die zich na een medisch specialistenopleiding (een moederspecialisme) aanvullend heeft gespecialiseerd in het behandelen van patiënten op een IC afdeling. Verreweg de meeste intensivisten in Nederland zijn tevens internist (internist-intensivist) of anesthesioloog (anesthesioloog-intensivist). De kennis en vaardigheden waarover de anesthesioloog moet beschikken op een OK zijn ook relevant voor de ernstig zieke patiënt vandaar dat veel anesthesiologen ook intensivist zijn. De intensivist heeft veel kennis in huis van het diagnosticeren, ondersteunen en behandelen van vitale functies, zoals de bloedsomloop en de luchtweg. 

De sectie Intensive Care (SIC)

De sectie Intensive Care (IC) van de NVA verenigt de leden met een bijzondere interesse in de Intensive Care en behartigt de belangen van de anesthesioloog-intensivist in Nederland. Onderwerpen waar de sectie zich mee bezig houdt: kwaliteitsbeleid, de opleiding, het onderwijs en het onderzoek op het gebied van de Intensive Care in Nederland. Naast advies aan het NVA bestuur en/of de ledenraad, onderhoudt de sectie contacten met andere partijen in de Intensive Care zorgketen, te weten:

1 Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC)

2 Gemeenschappelijke Intensivisten Commissie (GIC)
Intensive Care geneeskunde is in Nederland een aandachtsgebied van de volgende moederspecialismen: Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie; Nederlandse Internisten Vereniging; Nederlandse Vereniging voor Heelkunde; Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose; Nederlandse Vereniging voor Intensive Care;Nederlandse Vereniging voor Neurologie; Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie; Nederlandse Vereniging voor Cardiologie.

In de GIC zitten alle opleiders Intensive Care geneeskunde en afgevaardigden van de bovenstaande verenigingen. De GIC adviseert de verenigingen ten aanzien van opleiding en (her)registratie in het aandachtsgebied IC-geneeskunde. Ook visiteert de GIC de opleidingsbevoegdheid van het aandachtsgebied Intensive Care geneeskunde.

Kijk ook bij opleiding en registratie/Intensive Care

3 Nederlandse Internisten Vereniging (NIV)

4 European Society of Intensive Care Medicine (ESICM)

5 European Diploma in Intensive Care Medicine (EDIC)