Artritis psoriaticaWachtwoord vergeten?

Voor leden

Welkom op het ledendeel van Anesthesiologie.nl

Lid worden

Wil je lid worden van de NVA? Kijk dan snel bij Lid worden


Lid worden van de NVA

Behandeling en pijnbestrijding bij artritis psoriatica

Artritis psoriatica is een vorm van weefselpijn. Het is belangrijk dat de verschillende soorten pijn, namelijk zenuwpijn, weefselpijn en gemengde pijn, allen op hun eigen manier behandeld worden. Artritis psoriatica is niet te genezen en de behandeling verschilt van persoon tot persoon. De ziekte verloopt bij iedereen anders en de klachten zijn vaak wisselend. Soms gaan de klachten na verloop van tijd over, soms worden ze juist erger.

Wanneer de diagnose artritis psoriatica gesteld is, kom je terecht bij verschillende behandelaars. Een dermatoloog neemt de behandeling van je psoriasis op zich. De eerste behandeling bestaat vaak uit lokale middelen om de versnelde celdeling te remmen en hiermee de jeuk te verminderen. Meestal wordt de huid eerst ontschilferd met een zalf van salicylzuur. Bij de behandeling kan gebruikgemaakt worden van zalf, crème, lotion, shampoo, schuim of gel. Deze bevatten vaak hormonen (corticosteroïden), die de ontsteking remmen en het loslaten van schilfers bevorderen. Ook vitamine D, vitamine B12 en koolteer hebben een gunstig effect. 

Als dit niet voldoende werkt en minimaal 20% van de huid betreft, kan lichttherapie ingezet worden tegen de psoriasis. Lichttherapie is een behandeling met kunstmatig ultraviolet licht (UVA of UVB). Ultraviolet licht kan de versnelde celdeling en ontsteking van de opperhuid remmen.

Voor de behandeling van artritis kom je terecht bij een reumatoloog. Er zijn verschillende soorten medicijnen tegen artritis. Vaak wordt gebruik gemaakt van een combinatie van pijnstillers en ontstekingsremmers om zowel de pijnklachten als de oorzaak te behandelen. Als pijnstiller kan paracetamol gebruikt worden wanneer je moeite krijgt met bewegen of slapen. Om de ontsteking tegen te gaan worden vaak NSAID’s voorgeschreven. Meestal gaat het om ibuprofen, naproxen of diclofenac. NSAID’s remmen de ontsteking en gaan de pijn en stijfheid tegen. Ze kunnen echter ook maagklachten geven. Vaak wordt daarom naast NSAID’s een middel dat de maag beschermd voorgeschreven. Ook kunnen corticosteroïden zoals prednison worden voorgeschreven om de ontsteking tegen te gaan.

Momenteel wordt er onderzoek verricht naar de werking van biologische ontstekingsremmers (biologicals). In Nederland geregistreerde biologicals zijn adalimumab, etanercept, infliximab en golimumab.

Daarnaast is lichaambeweging erg gunstig wanneer je last hebt van artritis. Dit helpt de gewrichten soepel en de spieren rond de gewrichten sterk te houden, waardoor pijn en stijfheid afnemen. Je kunt hiervoor terecht bij een fysiotherapeut. Deze kan oefentherapie toepassen. Bij oefentherapie wordt gewerkt aan spierversterking en coördinatie van de spieren rond bepaalde gewrichten.