Jubileumjaar

De NVA kijkt terug op een bijzonder jaar; in 2023 was het 75 jaar geleden dat de NVA werd opgericht. Dat hebben we gevierd! Met een jubileumeditie van de Anesthesiologendagen en een lustrumboek voor alle leden en relaties. De verhalen van de leden vertellen het verhaal van ons vak, de vereniging en de leden. Verhalen die de deskundigheid, inzet en gedrevenheid laten zien, waardoor anesthesiologie zich heeft ontwikkeld in wat het vandaag de dag is: het kloppend hart van het ziekenhuis!

In de afgelopen 75 jaar heeft de anesthesiologie zich enorm ontwikkeld. Anesthesiologie is onmisbaar in de huidige gezondheidszorg. En dat terwijl het een relatief jong medisch specialisme is dat aan het begin van de 20e eeuw nog in de kinderschoenen stond. Gedurende de naoorlogse jaren ontwikkelde het vakgebied zich snel. In 1948 leidde dit tot de oprichting van de NVA. Inmiddels is het vak anesthesiologie uitgegroeid tot een van de grootste medisch specialismen en krijgen meer dan 1,2 miljoen mensen per jaar te maken met een van de 2200 anesthesiologen die zorgen voor zo veel mogelijk comfort. Voor, tijdens en na de operatie.

Het is traditie dat in een jubileumjaar van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie aandacht wordt besteed aan de geschiedenis van ons vak. Zo verschenen de boeken ‘Van Aether naar Beter’ en ‘Maar het kan nog beter’ bij de 40- en 50-jarige jubilea en de ‘Canon van de anesthesiologie’ bij het 65-jarig bestaan. De geschiedenis van de anesthesiologie in Nederland breidt zich steeds verder uit; enerzijds door het voortschrijden van de tijd en anderzijds door meer onderzoek ernaar. Vanwege het 75-jarig bestaan van de NVA is een special van ons verenigingsblad, geheel gewijd aan die geschiedenis, aangeboden.