Acute zorg en intensive care

PACU, MC of IC

Op de Post Anesthesia Care Unit (PACU) worden patiënten bewaakt, zo nodig beademd en behandeld door anesthesiologen en speciaal opgeleide verpleegkundigen. De PACU is een onderdeel van de afdeling Anesthesiologie. Op de intensive care (IC) en medium care (MC) krijgen patiënten gespecialiseerde behandeling en zorg vanwege (mogelijk levensbedreigende) problemen met lichaamsfuncties. Denk aan de ademhaling, hartslag en bloeddruk. Anesthesioloog-intensivisten zijn gespecialiseerd in het bewaken behandelen van patiënten op de IC.

Op een intensive care afdeling worden ernstig zieke patiënten 24 uur per dag goed in de gaten gehouden en behandeld. Vaak zijn een of meerdere lichaamsfuncties uitgevallen of worden functies bedreigd. Apparatuur neemt dan een groot deel van de lichaamsfuncties over. Het verblijf op de IC kan variëren van een dag (bijvoorbeeld na een grote operatie) tot een aantal weken.

De intensivist
Een intensivist is een medisch specialist die zich na een medisch specialistenopleiding (een moederspecialisme) verder heeft gespecialiseerd in het behandelen van patiënten op een IC-afdeling. De meeste intensivisten in Nederland zijn ook internist (internist-intensivist) of anesthesioloog (anesthesioloog-intensivist). De kennis en vaardigheden waarover de anesthesioloog moet beschikken op een operatiekamer zijn ook relevant voor de ernstig zieke patiënt. Daarom zijn veel anesthesiologen ook intensivist. De intensivist weet veel over diagnosticeren, ondersteunen en het behandelen van vitale functies, zoals de bloedsomloop en de luchtweg. 

Snel handelen is van levensbelang

Bij acute zorg gaat het om gezondheidsproblemen waarbij direct handelen noodzakelijk is. Vaak is snel handelen zelfs van levensbelang. Anesthesiologen zorgen voor het stabiliseren van patiënten in acute situaties en rampenopvang. Acute zorg speelt zich bijvoorbeeld af op de afdeling spoedeisende hulp, maar ook op de verpleegafdeling. Daarnaast bestaan ook de Mobiel Helikopter Teams (MMT) grotendeels uit anesthesiologen.

Lees meer