Acute zorg en Intensive Care

PACU, MC of IC

Op de Post Anesthesia Care Unit (PACU) worden patiënten bewaakt, zo nodig beademd en behandeld door anesthesiologen en speciaal opgeleide verpleegkundigen. De PACU is een onderdeel van de afdeling Anesthesiologie. Op de Intensive Care (IC) en Medium Care (MC) krijgen patiënten gespecialiseerde behandeling en zorg vanwege - mogelijk levensbedreigende - problemen met lichaamsfuncties zoals de ademhaling, hartslag en bloeddruk. Anesthesioloog-intensivisten zijn gespecialiseerd in het bewaken behandelen van patiënten op de IC.

Op een intensive care afdeling worden ernstig zieke patiënten 24 uur per dag intensief bewaakt en behandeld. Vaak zijn een of meerdere lichaamsfuncties uitgevallen of worden bedreigd. Apparatuur neemt dan een groot deel van de lichaamsfuncties over. De duur van het verblijf op de IC kan variëren van 1 dag (bijvoorbeeld na een grote operatie) tot een aantal weken.

De intensivist
De intensivist is de medisch specialist die zich na een medisch specialistenopleiding (een moederspecialisme) zich verder heeft gespecialiseerd in het behandelen van patiënten op een IC afdeling. Verreweg de meeste intensivisten in Nederland zijn tevens internist (internist-intensivist) of anesthesioloog (anesthesioloog-intensivist). De kennis en vaardigheden waarover de anesthesioloog moet beschikken op een OK zijn ook relevant voor de ernstig zieke patiënt vandaar dat veel anesthesiologen ook intensivist zijn. De intensivist heeft veel kennis in huis van het diagnosticeren, ondersteunen en behandelen van vitale functies, zoals de bloedsomloop en de luchtweg. 

Snel handelen is van levensbelang

Bij acute zorg gaat het om gezondheidsproblemen waarbij direct handelen noodzakelijk is, vaak zelfs van levensbelang. Anesthesiologen zorgen voor het stabiliseren van patiënten in acute situaties en rampenopvang. Dit noemen we urgentiegeneeskunde. De urgentiegeneeskunde speelt zich bijvoorbeeld af op de afdeling spoedeisende hulp maar ook op de verpleegafdeling. Daarnaast bestaan ook de Mobiel Helikopter Teams (MMT) grotendeels uit anesthesiologen.