Patiënt & publiekWachtwoord vergeten?

Voor leden

Welkom op het ledendeel van Anesthesiologie.nl

Lid worden

Wil je lid worden van de NVA? Kijk dan snel bij Lid worden


Lid worden van de NVA

Wat kan een pijncentrum voor u betekenen

Als u één van de twee miljoen Nederlanders bent met chronische pijn, kan een volwaardig en actief leven onmogelijk lijken. Als de pijnbehandelingen die u hebt geprobeerd geen verlichting bieden kan uw huisarts of specialist u doorverwijzen naar een Pijncentrum. Een pijncentrum kan u helpen uw pijn te verminderen en uw dagelijks functioneren te verbeteren. Er zijn veel verschillende soorten behandelingen mogelijk.

Voor wie?
Pijncentra zijn er voor patiënten met acute en chronische pijnklachten en voor patiënten met pijn bij kanker.

Team aanpak
Anesthesioloog-pijnspecialisten zijn gespecialiseerd in de behandeling van chronische pijn. Anesthesioloog-pijnspecialisten volgen een speciale opleiding in pijngeneeskunde en houden hun kennis en vaardigheden bij om hun registratie als pijnspecialist te behouden.  Zij werken samen met onder andere neurologen, neurochirurgen, orthopeden, psychiaters, psychologen, fysiotherapeuten, revalidatieartsen, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en physician assistants. Elke specialist heeft een andere invalshoek. Samen kunnen zij u de beste zorg geven bij chronische pijn.

Wat kunt u verwachten?
Voorafgaand aan uw eerste bezoek moet u meestal een aantal vragenlijsten invullen. Met de vragenlijsten wordt informatie verzameld over uw huidige gezondheid, voorgeschiedenis en medicatiegebruik. Tijdens uw eerste bezoek bespreek de specialist met u uw klachten. Soms zal de pijnspecialist aanvullend onderzoek afspreken of overleg hebben met andere specialisten. Vervolgens zal de pijnspecialist een diagnose proberen te stellen en wordt in overleg met u een behandelplan gemaakt. Behandelingen kunnen gericht zijn op de lichamelijke klachten, zoals medicijnen, injecties, zenuwblokkades of zenuwstimulatoren en fysiotherapie. Behandelingen kunnen ook gericht zijn op de gevolgen van pijn en omstandigheden die de pijn erger kunnen maken, bijvoorbeeld een depressie. Vaak zal er sprake zijn van een combinatie van behandelingen.

Hoe vindt u een goed pijncentrum?