Handboek PACU - Intensieve postoperatieve patientenzorg

Op een Post Anesthesia Care Unit (PACU) vindt postoperatieve zorg plaats voor patiënten die na een operatie intensieve monitoring nodig hebben tot maximaal de ochtend van de tweede postoperatieve dag. Daarna wordt de patiënt naar de reguliere afdeling overgeplaatst. De postoperatieve PACU-opnameperiode is veelal voldoende om de vitale functies van de patiënt die peroperatief bedreigd zijn geraakt goed te stabiliseren.

Het Handboek PACU geeft zorgprofessionals inzicht in de organisatie en werkwijze van een PACU en beschrijft de meest voorkomende comorbiditeiten, uitdagingen, complicaties en behandelingen op een PACU. Door toenemende diversiteit aan patiënten en complexiteit van operatieve ingrepen vereist laagdrempelige multidisciplinaire expertise en behandeling waarbij de anesthesioloog op de PACU fungeert als 'de spin in het web'. Effectieve samenwerking leidt immers tot betere postoperatieve uitkomsten. Het auteursteam weerspiegelt dan ook de multidisciplinaire en interprofessionele samenwerking.

Het handboek is geschreven voor en door anesthesiologen, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, chirurgen en andere medisch specialisten.

Bestel het Handboek PACU (€47,60 excl. verzendkosten)


"In een unieke samenwerking tussen verpleegkundigen, anesthesiologen, chirurgen en andere medisch specialisten, hebben wij dit handboek geschreven als een leidraad voor de Post Anesthesia Care Unit (PACU). Het vertegenwoordigt de synergie van multidisciplinaire kennis en ervaring, samengebracht in een praktisch en toch beknopt werk. Een onmisbaar instrument voor de integrale zorg van de postoperatieve patiënt, geschreven voor en door professionals op de PACU” - Anton de Bruin


De redactie:

Dr. Anton de Bruin, anesthesioloog-intensivist
Antonius Ziekenhuis Nieuwegein

Dr. Eric van Dongen, anesthesioloog-intensivist en pijnspecialist
Antonius Ziekenhuis Nieuwegein

Joris van Fessem, anesthesioloog
Erasmus MC Rotterdam