Gepast gebruik van opioïden

Opioïden zijn zware pijnstillers zoals fentanyl, oxycodon en morfine. Het langdurig gebruik van opioïden in Nederland blijkt de afgelopen jaren enorm toegenomen. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling. In 2018 waren er 1.028.000 gebruikers van opioïden, inclusief het zwak werkende opioïd tramadol (Gipdatabank).

 

Langdurig gebruik van opioïden kent risico's, zoals intoxicatie en verslaving. Tegelijkertijd zijn opioïden onmisbaar in het behandelen van pijn. We moeten ons dan ook vooral richten op verstandig gebruik van opioïden. Artsen kunnen het soort opioïde kiezen dat het beste past bij de patiënt, de situatie en het type pijn. Daarbij moeten ook factoren als gevoeligheid voor verslavingen en mentale gezondheid worden meegenomen en worden gekeken of er alternatieven beschikbaar zijn.

De NVA maakt zich sterk voor gepast en veilig gebruik en participeert in de Taakgroep gepast gebruik opioïden van het Ministerie van VWS. De website www.opiaten.nl is één van de eerste producten van de taakgroep.

Ministerie van VWS over opioiden

Het aantal gebruikers van opioïden, zeer zware en verslavende pijnstillers, is de afgelopen tien jaar fors gestegen. Ze zijn effectief en onmisbaar in het bestrijden van pijn, maar aan het gebruik van deze zware pijnstillers kleven wel risico’s, waaronder verslaving. Wat weten we eigenlijk over opioïden?