Wat kan een pijncentrum voor je betekenen

Als je één van de twee miljoen Nederlanders bent met chronische pijn, kan een volwaardig en actief leven onmogelijk lijken. Als de pijnbehandelingen die je hebt geprobeerd geen verlichting bieden kan jouw huisarts of specialist je doorverwijzen naar een Pijncentrum. Een pijncentrum kan je helpen de pijn te verminderen en je dagelijks functioneren te verbeteren. Er zijn veel verschillende soorten behandelingen mogelijk.

Voor wie?

Pijncentra zijn er voor patiënten met acute en chronische pijnklachten en voor patiënten met pijn bij kanker.

Team aanpak

Anesthesioloog-pijnspecialisten zijn gespecialiseerd in de behandeling van chronische pijn. Anesthesioloog-pijnspecialisten volgen een speciale opleiding in pijngeneeskunde en houden hun kennis en vaardigheden bij om hun registratie als pijnspecialist te behouden.  Zij werken samen met onder andere neurologen, neurochirurgen, orthopeden, psychiaters, psychologen, fysiotherapeuten, revalidatieartsen, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en physician assistants. Elke specialist heeft een andere invalshoek. Samen kunnen zij je de beste zorg geven bij chronische pijn.

Wat kunt u verwachten?

Voorafgaand aan het eerste bezoek moet je meestal een aantal vragenlijsten invullen. Met de vragenlijsten wordt informatie verzameld over je huidige gezondheid, voorgeschiedenis en medicatiegebruik. Tijdens je eerste bezoek bespreek de specialist de klachten. Soms zal de pijnspecialist aanvullend onderzoek afspreken of overleg hebben met andere specialisten. Vervolgens zal de pijnspecialist een diagnose proberen te stellen en wordt in overleg met je een behandelplan gemaakt. Behandelingen kunnen gericht zijn op de lichamelijke klachten, zoals medicijnen, injecties, zenuwblokkades of zenuwstimulatoren en fysiotherapie. Behandelingen kunnen ook gericht zijn op de gevolgen van pijn en omstandigheden die de pijn erger kunnen maken, bijvoorbeeld een depressie. Vaak zal er sprake zijn van een combinatie van behandelingen.

Hoe vind je een goed pijncentrum?

Via onderstaande links is meer informatie te vinden over de pijncentra in Nederland.