Zenuwpijn in de borstkas

Zenuwpijn in de borstkas (thoracale radiculaire pijn) ontstaat door irritatie van zenuwen die vanuit de borstwervelkolom langs de ribben lopen. De pijn straalt uit naar de borstkas, bijvoorbeeld bij de ribben, tussen de schouders of op de borst. Meestal zit de pijn aan een kant. Bij erge pijn kun je voor een behandeling naar een anesthesioloog-pijnspecialist in een pijncentrum. 

Wat zijn de verschijnselen van thoracale radiculaire pijn?

De pijn zit in het gebied van de borstwervelkolom, bijvoorbeeld bij de ribben, op de borst, tussen de schouders of in het midden van de rug. Meestal zit de pijn aan één kant. De pijn kan zich op verschillende manieren uiten. Je kunt doffe of zeurende pijn hebben die continu aanwezig is. Je kunt ook last hebben van brandende pijn, tintelingen of felle pijnscheuten.

Wat is de oorzaak van thoracale pijn?

De wervels in de borstwervelkolom zijn verbonden met de ribben. Thoracale pijn ontstaat door irritatie van één of meerdere zenuwen die uit het ruggenmerg door de wervelkolom gaan en dan langs de ribben lopen. Er zijn verschillende oorzaken voor de irritatie van de zenuwen. Bijvoorbeeld een hernia in het midden van de rug, overbelasting door een verkeerde houding, gordelroos, een operatie in dit gebied of een gebroken rib. 

Behandeling van thoracale radiculaire pijn

De pijn gaat vaak vanzelf weer over, dus een behandeling is dus niet altijd nodig. Je kunt in de periode dat je pijn hebt wel een aantal dingen doen:

Oefentherapie of fysiotherapie

Een oefentherapeut of fysiotherapeut kan je oefeningen en adviezen geven waardoor je beter met je klachten kunt omgaan.

Pijnstillers nemen

Tegen de pijn kun je paracetamol gebruiken. Als dat niet genoeg effect heeft, overleg dan met je arts of je sterkere pijnstillers kunt krijgen.

Als je erge pijn hebt die niet overgaat, dan kun je voor een behandeling terecht in een pijncentrum. Daar werken anesthesioloog-pijnspecialisten: medisch experts die gespecialiseerd zijn in pijngeneeskunde. Bij thoracale radiculaire pijn zijn verschillende behandelingen mogelijk.

Lees meer