Ik of mijn naaste krijg een operatie of onderzoek

Binnenkort onderga je een operatie of een onderzoek. Je behandelend specialist heeft je daarover geïnformeerd. Bij die operatie is een vorm van anesthesie (narcose of verdoving) nodig. Natuurlijk wil je zo min mogelijk pijn en ongemak voelen tijdens en na een operatie of onderzoek. Gelukkig zijn er verschillende soorten anesthesie waardoor je tijdens een operatie of onderzoek weinig of geen pijn voelt. Ook als je ervaring hebt met misselijkheid na een narcose kan je dat aangeven bij de anesthesioloog. De anesthesioloog kan ook dat ongemak voor je zo goed als bestrijden.

Anesthesie betekent ‘geen gewaarwording’ oftewel: het verlagen of uitschakelen van pijn en andere prikkels. Er zijn verschillende soorten anesthesie. Welke voor jou geschikt is hangt onder andere af van de ingreep of onderzoek die moet ondergaan.

Voor

Voor de operatie of onderzoek beoordeelt de anesthesioloog of je gezond genoeg bent om de operatie of onderzoek te ondergaan. Dit is de preoperatieve screening. De anesthesioloog bespreekt  voor de operatie of ingreep met jou de mogelijkheden ten aanzien van de anesthesie en bespreekt ook over eventuele risico’s. De keuze voor een anesthesie hangt nauw samen met je algehele gezondheid en het type ingreep. Dit wordt door de anesthesioloog vooraf in kaart gebracht. Deze screening bestaat meestal uit een gesprek, lichamelijk onderzoek en een gezondheidsvragenlijst. Soms is aanvullend onderzoek nodig.

Tijdens

De anesthesioloog geeft je de anesthesie en houdt tijdens de operatie je vitale lichaamsfuncties (bloeddruk, zuurstof etc.) en organen (hart, longen etc.) in de gaten en stuurt als het nodig is bij met medicijnen. Hij of zij zorgt ervoor dat de chirurg je veilig kan opereren en dat je de operatie zo comfortabel mogelijk doorstaat. Als het nodig is zorgt de anesthesioloog tijdens de operatie voor een bloedtransfusie.

Na

Vroeger hoorde pijn erbij na een operatie. Gelukkig denken we daar tegenwoordig heel anders over. De anesthesioloog is er voor jouw welzijn en zorgt ervoor dat je zo min mogelijk pijn en andere ongemakken voelt na de operatie. Als het nodig is dan zorgt de anesthesioloog voor de overdracht naar de Intensive Care. Op de IC werken intensivisten. Vaak zijn dat anesthesiologen die zich gespecialiseerd hebben in intensive care zorg.