Pijneducatie voor chronische pijnpatiënten


Parallel | 16.00-16.45 | Zaal A
Voorzitter: dr. Koen Van Boxem, anesthesioloog-pijnspecialist 
Sprekers: Vera Callebaut, pijnpsycholoog (UZA) en dr. Leen Vermeulen, huisarts

Voorzitter

Koen Van Boxem is werkzaam in het Ziekenhuis Oost-Limburg te Genk/Lanaken en is voorzitter van de VAVP. Hij is betrokken in verschillende binnen- en buitenlandse wetenschappelijke pijnverenigingen.

Sprekers

Vera Callebaut, klinisch psychologe, werkzaam in het Multidisciplinair Pijncentrum van het UZA sinds 1989. Mee aan de opstart van de pijncentra was zij betrokken bij het uitschrijven van zorgpaden en werkmodellen die de biopsychosociale benadering van pijn in de pijncentra onderbouwen. Op dit moment maakt zij deel uit van het bestuur van de Belgian Pain Society. Sinds jaren is ze voorzitter van de vereniging van de Vlaamse PijnPsychologen, een intervisie- en vormingsgroep voor psychologen werkzaam in de Vlaamse pijncentra.
Leen Vermeulen is sinds 1996 huisarts binnen Geneeskunde voor het Volk (een koepel van 11 multidisciplinaire eerste lijns medische huizen). Zij is integratief psychotherapeut en gespecialiseerd in een biopsychosociale integraltieve begeleiding van mensen met aanhoudende pijnklachten. Binnen GVHV is ze nationaal verantwoordelijke voor groepswerkingen met patiënten. En sinds 5 jaar heeft zij ervaring in het uitrollen van groepscurussen voor pijnpatiënten. Recent schreef Leen het boek "Je pijn te lijf", een werkboek voor patiënten en zorgverleners met veel pijneducatie en een psychosociale benadering van pijn. Met eenvoudige tekst, illustraties, oefeningen en tips voor meer welzijn ondanks pijn.