Zorgevaluatie en gepast gebruik selecteert uit 268 kennisvragen 2 vragen uit NVA doelmatigheidsagenda

In augustus heeft de NVA via de FMS de nog relevante kennisvragen van onze doelmatigheidsagenda ingebracht bij het programma Zorgevaluatie & Gepast Gebruik (ZE&GG). In totaal zijn 268 kennisvragen aangeleverd. Al die 268 vragen zijn afkomstig van uit de WV’en via de FMS, de NVZ, de NFU, de ZKN, ZN en de Patiëntenfederatie. Dat zijn de partijen die het Hoofdlijnenakkoord hebben gesloten waarin dit de afspraak was. 

De werkorganisatie van ZE&GG heeft een top 38 kennisvragen geselecteerd. In deze top 38 zijn twee vragen uit de NVA doelmatigheidsagenda geselecteerd! Omdat er uiteindelijk een top 10 over blijft, is de volgende stap het uitwerken van deze kennisvragen in duidelijke en onderbouwde PICOs. 

Deze twee vragen uit de NVA doelmatigheidsagenda zijn geselecteerd:

  • Leidt preoperatieve screening van ASA 1 en 2 patiënten door een anesthesiemedewerker/PA/ VS of een internet/telefonisch consult tot andere perioperatieve uitkomsten in vergelijking met een preoperatieve screening door een anesthesioloog?
  • Leidt multimodale pijnbestrijding tot een betere pijnstilling tijdens de wondbehandeling bij patiënten met brandwonden ten opzichte van de conventionele pijnbestrijding?

Omdat er uiteindelijk een top 10 over blijft, is de volgende stap het uitwerken van deze kennisvragen in duidelijke en onderbouwde PICOs. 

Lees ook: Nieuwe commissie wetenschap en innovatie gaat wetenschappelijk (evaluatie) onderzoek coördineren.