Chronische pijn op de borst (refractaire angina pectoris)

Bij angina pectoris voel je een zware, drukkende pijn op de borst. Dit gebeurt als een of meerdere kransslagaders zijn vernauwd. Ook kunnen een of meerdere kransslagaders zijn afgesloten door een krampachtige samentrekking van het bloedvat: dit heet prinzmetal angina pectoris, en komt niet zo vaak voor. Deze aders liggen als een krans om het hart heen en voorzien het hart van bloed. Bij angina pectoris kan het bloed door de vernauwing minder goed door de aders stromen.

Vaak voelen mensen de pijn vooral bij inspanning. Dan moet het hart harder werken en heeft het meer zuurstof nodig. Dan krijg je ineens een pijnscheut. Daarom noemen mensen deze aandoening ook wel hartkramp.

Medicijnen helpen tegen de klachten. Maar soms werken deze niet of niet voldoende. Ook krijgen mensen vaak een dotterbehandeling om de kransslagader te verwijden. Bij sommige mensen keren de klachten na een tijdje toch weer terug.

Symptomen bij chronische pijn op de borst

Chronische pijn op de borst herken je aan de volgende klachten:

  • Een drukkend zwaar gevoel: alsof er een olifant op je borst zit.
  • Een samensnoerend gevoel om je borst: alsof iemand een riem strak aantrekt.
  • De pijn kan uitstralen naar je linkerkaak, linkerarm en soms ook beide schouders en armen.
  • De pijn en druk nemen toe bij inspanning en emoties en verdwijnen bij rust.
  • Vaak heb je ook klachten als zweten, misselijkheid en soms spugen.
  • Pijn in de schouder of oksel.

Oorzaken van chronische pijn op de borst

Hoe kan het dat de kransslagaders vernauwen? Sommige aandoeningen verhogen de kans hierop. Bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte en diabetes mellitus type 2 (suikerziekte). Ook mensen bij wie hart- en vaatziekten in de familie voorkomen, hebben een hogere kans op angina pectoris. Verder kan leefstijl invloed hebben: roken, weinig bewegen, overgewicht en stress geven ook een hogere kans op vernauwde kransslagaders.

Diagnose chronische refractaire angina pectoris

Mensen die de diagnose chronische pijn op de borst hebben, zijn al onder behandeling bij de cardioloog. Om te bepalen of de aandoening chronisch is, zal de cardioloog andere hart- en vaatziekten uitsluiten. Daarna krijg je verschillende lichamelijke onderzoeken.

Behandeling van chronische refractaire angina pectoris

Er zijn verschillende manieren om de pijn van chronische angina pectoris te verhelpen, te verlichten of ermee te leren omgaan.

Lees meer